Bolestivé formy periferních neuropatií - Ehler, Edvard; Štětkářová, Ivana (Bolest (Praha, Print), 2022)
Poruchy somatosenzorického systému vedou k deficitu senzitivity, ale bývají také příčinou neuropatické bolesti. Až u 50 % periferních neuropatií se vyskytuje neuropatická bolest. V diagnostice i kvantifikaci neuropatické bolesti se používají různé hodnotící škály. Pro diagnostiku neuropatií (zejména neuropatií spojených s postižením tenkých vláken a bolestí) se používá cílené klinické vyšetření, elektrofyziologické metody i průkaz postižení tenkých vláken pomocí kožní biopsie či korneální konfokální mikroskopie. Neuropatickou bolest mají různé typy diabetické neuropatie, chemoterapií indukované neuropatie při léčbě nádorových onemocnění, neuropatie spojená s karencí vitaminů, autoimunitní neuropatie i transtyretinová amyloidní neuropatie. V terapii se uplatňuje celá řada analgetik, ale také antiepileptik, opioidů, lokálně aplikovaných léků
Keywords: alkoholická neuropatie; analgetika; Neuralgia; lidé; neuralgie; Alcoholic Neuropathy; diabetické neuropatie; Diabetic Neuropathies; Autoimmune Diseases of the Nervous System; Peripheral Nervous System Diseases; Analgesics; autoimunitní nemoci nervového systému; nemoci periferního nervového systému; Humans