Probiotiká ďalšej generácie: prehľad najperspektívnejších kandidátov - Dudík, Boris; Kiňová Sepová, Hana; Greifová, Gabriela; Bilka, František; Bilková, Andrea (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2022)
Výskum v oblasti ľudskej mikrobioty a jej vplyvu na ľudské zdravie otvoril nové možnosti diagnostiky, prevencie alebo liečby niektorých patologických stavov. Negatívna zmena zloženia črevnej mikrobioty, dysbióza, je asociovaná s ochoreniami, ako sú napr. zápalové ochorenia čreva, obezita, diabetes mellitus či infekcie spôsobené baktériou Clostridium difficile. Pre využitie ľudskej mikrobioty, resp. jej biologicky aktívnych produktov v klinickej praxi je potrebná jej dôkladná identifikácia a charakterizácia vlastností, ktoré môžu byť pre človeka prospešné. Použitie najnovších technológií umožňuje realizovať takýto výskum a v súčasnosti už poznáme viacero potenciálnych kandidátov na tzv. probiotiká ďalšej generácie. Cieľom tohto článku je zhrnúť dostupné informácie o baktériách Akkermansia muciniphila, Bacteroides fragilis a Faecalibacterium prausnitzii, ktoré patria z tohto pohľadu k najperspektívnejším a najštudovanejším.
Keywords: Probiotics; lidé; Faecalibacterium prausnitzii; probiotika; střevní mikroflóra; proniotika nové generace; Akkermansia; Bacteroides fragilis; Gastrointestinal Microbiome; Humans