Lurasidon v monoterapii pacienta s diagnózou paranoidní schizofrenie - sledování vlivu na psychopatologii a somatické zdraví - Nesnídal, Vlastimil (Psychiatrie pro praxi, 2022)
Moderní léčba psychotických onemocnění nabízí velkou škálu možností výběru psychofarmak s velkou účinností na pozitivní příznaky onemocnění schizofrenního okruhu. V moderním pojetí léčby je však důležité nejenom prvotní zaléčení pozitivních příznaků, ale i terapie příznaků negativních, a především spolupráce pacienta s léčbou. Spolupráce může být silně narušena nežádoucími účinky psychofarmak, které jsou velice úspěšné v terapii pozitivních symptomů, ale při dlouhodobé terapii způsobují nežádoucí efekty, které často vedou k vysazení medikace či nepříznivému ovlivnění zdravotního stavu pacienta. Na následující kazuistice budou demonstrovány nejen nové možnosti terapie, ale i objektivní zhodnocení pozitivního vlivu moderních antipsychotik na změny výsledků antropometrického měření.
Keywords: výsledek terapie; Young Adult; Male; mladý dospělý; Heart Disease Risk Factors; Lurasidone Hydrochloride; lurasidon hydrochlorid; mužské pohlaví; nežádoucí účinky léčiv; Schizophrenia, Paranoid; Body Weight; Treatment Outcome; lidé; paranoidní schizofrenie; Humans; kardiometabolické riziko; obvod pasu; Antipsychotic Agents; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Cardiometabolic Risk Factors; Waist Circumference; tělesná hmotnost; antipsychotika