Spalničky - aktuální situace v České republice a možnosti prevence - Liptáková, Monika; Manďáková, Zdenka; Repelová, Simona; Limberková, Radomíra; Kynčl, Jan (Pediatrie pro praxi, 2022)
Spalničky patří k nejzávažnějším virovým onemocněním dětského věku, závažně mohou probíhat i u vnímavých dospělých. Onemocnění je preventabilní očkováním, problémem začíná být pokles proočkovanosti v důsledku odsunování nebo odmítání očkování. V období pandemie covidu-19 byl v České republice hlášen téměř nulový počet onemocnění spalničkami, nicméně lze očekávat, že po zrušení nefarmaceutických opatření u covidu-19 může dojít k návratu spalniček. Cílená protivirová terapie není k dispozici, proto zůstává jedinou prevencí onemocnění spalničkami očkování.
Keywords: vakcinace; Primary Prevention; spalničková vakcína; Measles; Child; Measles Vaccine; lidé; Vaccination; spalničky; dítě; biologické markery; postexpoziční profylaxe; Post-Exposure Prophylaxis; Biomarkers; COVID-19; primární prevence; Humans