Infekční problematika pediatrického UA pointu - Homola, Lukáš (Pediatrie pro praxi, 2022)
V následujícím přehledu uvádíme základní informace o infekčních onemocněních, která lze očekávat při ošetřování dětí z Ukrajiny, které přicházejí do ČR v průběhu tamního konfliktu. Za nejčastější lze považovat běžné respirační a GIT infekce, impetigo a gingivostomatitidy. Dále jsou uvedeny méně pravděpodobná onemocnění, která se na Ukrajině vyskytují ve větší míře, nebo proti kterým je ukrajinská populace méně proočkovaná (hepatitidy, HIV, TBC, spalničky, polio, záškrt, tyfus, vzteklina, tetanus).
Keywords: vakcinace; Ukrajina; Communicable Diseases; ozbrojené konflikty; preventabilní nemoci; Hepatitis; hepatitida; Pediatrics; Vaccination; Vaccination Coverage; Vaccine-Preventable Diseases; Ukraine; UA point; pediatrie; Armed Conflicts; infekční nemoci; pokrytí očkováním