Incidentalomy hypofýzy - Kršek, Michal (Vnitřní lékařství, 2022)
Incidentalomy hypofýzy nacházíme náhodně při zobrazovacích vyšetřeních přibližně v 10 % vyšetření u normální populace. Po jejich zjištění musí endokrinologové rozhodnout o dalším postupu na základě posouzení hormonální aktivity, etiologie, velikosti a případně příznaků vyplývajících z expanzivního chování. Léčbou volby u prolaktinomů je medikamentózní léčba. Primárně chirurgická léčba je indikována u ostatních hormonálně aktivních tumorů a v případě komplikací, jakými jsou defekty zorného pole, apoplexie hypofýzy s kompresivními příznaky a obrny okohybných nervů (v některých případech). Tumory, které nejsou indikovány k chirurgické léčbě, jsou sledovány pomocí zobrazovacích technik a v indikovaných případech také endokrinologického vyšetření, případně kontrol vyšetření zorného pole.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; Humans; adrenokortikální nádory; Pituitary Gland, Posterior; Adrenal Cortex Neoplasms; Magnetic Resonance Imaging; diferenciální diagnóza; nádory hypofýzy; adenom; lidé; zadní lalok hypofýzy; Pituitary Neoplasms; Adenoma; Diagnosis, Differential