Úloha ARTA přípravků v terapii metastazujícího hormonálně senzitivního karcinomu prostaty - Kindlová, Eva (Onkologická revue, 2022)
V posledních letech dochází k významnému rozvoji léčebných modalit v terapii karcinomu prostaty. Nové léky ze skupiny přípravků cílených na androgenní receptor (androgen receptor targeted agents, ARTA) mají zásadní přínos pro celkové přežití a rovněž umožňují zlepšit či udržet kvalitu života pacienta. Postupně jsou zařazovány do léčebných schémat - nejprve u metastazujícího kastračně rezistentního karcinomu prostaty, později v léčbě metastazujícího hormonálně senzitivního karcinomu a nejnověji u karcinomů nemetastazujících kastračně rezistentních. V následujícím textu se budeme věnovat jejich úloze zejména u metastazujícího hormonálně senzitivního karcinomu prostaty.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; klinické zkoušky, fáze III jako téma; kombinovaná farmakoterapie; antagonisté androgenních receptorů; docetaxel; Humans; Drug Therapy, Combination; Antineoplastic Agents; Androgen Receptor Antagonists; Clinical Trials, Phase III as Topic; protinádorové látky; Docetaxel; Progression-Free Survival; nádory prostaty; výsledek terapie; Abiraterone Acetate; Prostatic Neoplasms; randomizované kontrolované studie jako téma; Multicenter Studies as Topic; Treatment Outcome; doba přežití bez progrese choroby; abirateron; lidé; multicentrické studie jako téma; analýza přežití; Survival Analysis