Ireverzibilní elektroporace jako salvage metoda radiorekurentního karcinomu prostaty – kazuistika - Kotásek, Rostislav; Homola, Luboš; Vrána, David (Onkologická revue, 2022)
Radioterapie představuje vedle radikální prostatektomie základní léčebnou metodu lokalizovaného karcinomu prostaty. I přes významné pokroky v radioterapii stále dochází téměř u třetiny pacientů k lokální recidivě onemocnění. Současné možnosti kurativní terapie lokální recidivy karcinomu prostaty po radioterapii zahrnují radikální prostatektomii, brachyterapii, kryoablaci, fokusovaný ultrazvuk vysoké intenzity (high-intensity focused ultrasound, HIFU). Vzhledem ke změnám tkání po proběhlém ozáření jsou všechny tyto metody zatíženy významným rizikem klinicky závažné toxicity a selhání léčby. Proto je velká část pacientů s radiorekurentním karcinomem prostaty léčena pouze paliativní hormonální léčbou, případně sledována bez aktivní terapie. Jednu z perspektivních metod u této skupiny pacientů představuje ireverzibilní elektroporace (irreversible electroporation, IRE). Kazuistika prezentuje pacienta s lokální recidivou karcinomu prostaty ošetřeného metodou IRE na našem pracovišti.
Keywords: výsledek terapie; odmítnutí terapie pacientem; Salvage Therapy; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Male; lokální recidiva nádoru; magnetická rezonanční tomografie; Treatment Refusal; biopsie; Prostatic Neoplasms; mužské pohlaví; Treatment Outcome; Neoplasm Recurrence, Local; záchranná terapie; prostatický specifický antigen; Electroporation; Brachytherapy; lidé; Humans; nádory prostaty; elektroporace; PET/CT; Biopsy; Magnetic Resonance Imaging; brachyterapie; lidé středního věku; Prostate-Specific Antigen; Middle Aged