Umění (být) v závěru života - Váňová, Michaela (Paliativní medicína, 2021)
Článek nabízí základní vhled do tématu divadla v paliativní péči. Přibližuje význam a souhrn uměleckých, především divadelních aktivit ve zdravotní péči. Dále na základě vlastních zkušeností autorky s hraním divadelní inscenace Tam, kde končí oceán klientům paliativní péče, poukazuje na specifika tzv. aplikovaného divadla, které vzniká pro konkrétní potřeby konkrétní cílové skupiny. S oporou o kazuistiky na závěr nabízí k úvaze význam divadelních setkání umělce s lidmi v terminální fázi života.
Keywords: drama; paliativní péče; péče o umírající; umírající; lidé; umění; Art; Palliative Care; Terminal Care; Terminally Ill; Humans; Drama