Návrh standardu pro přípravu kumulativních antibiogramů - Adámková, Václava (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2021)
Jedním z největších problémů současné medicíny je extrémní nárůst rezistence bakterií k antibiotikům. Léčba antibiotiky se tak výrazně komplikuje, a to nejen u pacientů na jednotkách intenzivní péče. Ale i v komunitě. Pro zachování účinnosti stávajících antibiotik je nutná multioborová spolupráce, jak na úrovni diagnostiky infekcí, tak především správné volby antibiotik, aby byla používána pouze na léčbu bakteriálních infekcí, nikoliv kolonizace pacienta. Antibiotický stewardship se stává etickým imperativem a mezi jeho klíčové prvky patří i kumulativní antibiogramy, které pomáhají při racionálním výběru antibiotik v iniciální terapii, jestliže konkrétní výsledky u daného pacienta nejsou ještě k dispozici. Avšak tvorba kumulativních antibiogramů není jasně definovaná, k dispozici jsou pouze americká doporučení, která nejsou zcela odpovídající potřebám klinické mikrobiologie u hospitalizovaných pacientů. Cílem práce je prezentovat možná úskalí tvorby kumulativních antibiogramů s ohledem na jediné existující doporučení CLSI a návrh doporučení pro jejich přípravu v ČR.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Drug Resistance, Bacterial; bakteriální léková rezistence; Bacteria; Humans; Antimicrobial Stewardship; Practice Guidelines as Topic; Infection Control; Anti-Bacterial Agents; lidé; antibakteriální látky; antibiotická politika; kontrola infekce; kumulativní antibiogram