Těžká forma atopické dermatitidy léčená dupilumabem - kazuistika - Karlová, Iva (Farmakoterapeutická revue, 2022)
Je prezentován případ pacientky s těžkou formou atopické dermatitidy. Před více než dvěma lety byla u ní zahájena léčba dupilumabem. Skóre EASI (Eczema Area and Severity Index) při zahájení terapie dosahovalo hodnoty 54 bodů. V 16. týdnu bylo splněno tzv. EASI 50, tedy zlepšení projevů oproti výchozímu stavu o více než 50 %. K dalšímu zmírnění příznaků došlo ve 24. týdnu, kdy byly projevy zlepšeny o více než 75 %. Při poslední kontrole v lednu 2022, tedy po více než dvou letech léčby, bylo EASI 5,2. Současně došlo i ke zmírnění astmatických obtíží.
Keywords: Dermatitis, Atopic; lidé; injekce subkutánní; výsledek terapie; Adult; Asthma; stupeň závažnosti nemoci; Interleukin-4; Female; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Humans; Antibodies, Monoclonal; atopická dermatitida; monoklonální protilátky; interleukin-4; Interleukin-13; interleukin-13; Dupixent; Injections, Subcutaneous; ženské pohlaví; Severity of Illness Index; Treatment Outcome; humanizované monoklonální protilátky; bronchiální astma; dospělí