Hepatopatie indukovaná/asociovaná domácí parenterální výživou (PNALD, IFALD, PNAC) - Wohl, Petr; Šenkyřík, Michal; Wohl, Pavel; Beneš, Petr; Gojda, Jan; Kohout, Pavel; Maňák, Jan; Těšínský, Pavel; Novák, František; Fencl, Filip; Kudla, Michal (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2022)
Domácí parenterální výživa (DPV) je život zachraňující léčba v případech chronického intestinálního selhání různé etiologie. Hepatopatie indukovaná domácí parenterální výživou nebo hepatopatie spojená s intestinálním selháním (PNALD/IFALD) zahrnuje široké spektrum stavů od steatózy, cholestázy, ikteru až po konečné selhání jater (ESLD). Diagnóza a monitorace PNALD/ IFALD zahrnuje komplexní klinické, biochemické, radiologické a někdy histologické vyšetření. Důležitým postupem je vyloučení jiné příčiny jaterního poškození před zahájením DPV. Management péče je založen na multidisciplinárním přístupu zahrnujícím nutricionistu, hepatologa, radiologa a chirurga. ESLD s jaterním selháním je indikací k transplantaci tenkého střeva/multiviscerální transplantaci. Izolovaná transplantace střeva je indikací pro nemocné bez významné formy PNALD/IFALD. Cílem tohoto sdělení je problematika prevence, managementu a léčby IFALD.
Keywords: Liver Diseases; nemoci jater; Humans; lidé; Parenteral Nutrition, Home; parenterální výživa doma