Stanovení psychometrických vlastností Inventáře MABC-2 - Banátová, Kamila; Valtr, Ludvík; Psotta, Rudolf (Diskuze v psychologii, 2021)
DCD je neurovývojová porucha manifestující se obtížemi v provedení motorických úloh, přičemž sekundárně ovlivňuje celkový psychosociální vývoj jedince. DCD je v našem prostředí opomíjenou diagnózou, ačkoli je jeho prevalence až 6%. Do vydání české verze Testu motoriky pro děti MABC-2 nebyl v ČR dostupný nástroj pro identifikaci motorických deficitů. Tento test posuzuje, zda je motorická výkonnost pod úrovní, kterou bychom vzhledem k chronologickému věku u daného dítěte očekávali (diagnostické kritérium A pro DCD). V českém prostředí však chybí nástroj, kterým by bylo možno posoudit dítě z hlediska diagnostického kritéria B, tedy, zda motorické deficity zjištěné ve standardizovaném testu mají dopady na školní výkon a denní činnosti. K tomuto účelu se nabízí Inventář MABC-2, který je součástí původní baterie MABC-2. Cílem příspěvku je představit metodické řešení adaptace Inventáře MABC-2 pro diagnostiku DCD v České republice.
Keywords: Psychometrics; Child; lidé; psychometrie; Reproducibility of Results; Motor Skills Disorders; poruchy motorických dovedností; neuropsychologické testy; Neuropsychological Tests; Humans; reprodukovatelnost výsledků; dítě; Motor Skills; motorické dovednosti