Tarzální a karpální koalice - Hrdlička, Jan; Lambert, Lukáš; Beneš, Jiří; Burgetová, Andrea (Česká radiologie, 2021)
Tarzální a karpální koalice jsou vývojové vady, které jsou i přes svou četnost v populaci značně poddiagnostikované. Mohou vést k bolesti, poruchám hybnosti končetiny a jejímu vadnému držení, což může být pro pacienta důvod návštěvy lékaře. Naším úkolem je při hodnocení vyšetření na tyto anomálie myslet a znát jejich obraz. Na prostém snímku je pro tarzální koalice typický tzv. "obraz písmene C" nebo "příznak nosu mravenečníka" - ty však nemusejí být u všech pacientů plně vyjádřeny. V těchto případech musíme doplnit CT nebo MR vyšetření. Ve stati dokumentujeme typické nálezy kazuistikami z našeho pracoviště.
Keywords: vývojové onemocnění kostí; Tarsal Coalition; lidé; karpální klouby; Humans; tarzální koalice; Diagnostic Imaging; Carpal Joints; diagnostické zobrazování; Bone Diseases, Developmental