Children's violent deaths in families at risk - is there any possibility of prevention? - Lemrová, Adéla; Olecká, Ivana; Ivanová, K (Kontakt (České Budějovice), 2021)
Cíl: Cílem příspěvku je na souboru dětí násilně zemřelých do 5 let popsat případy, u kterých bylo před smrtí zjištěno nebo mohlo být předpokládáno užití návykových látek jejich matkou či jiným pečovatelem. V návaznosti na výsledky diskutovat možnosti preventivní ochrany dětí do 5 let v rodinách s rizikovým chováním. Teoretická východiska: Problémový životní styl při péči o dítě snižuje kvalitu této péče a může vést až ke smrti dítěte. Účinná opatření jsou nezbytná zvláště u dětí z rodin s rizikovým chováním. Metody: Retrospektivní analýza všech pitevních spisů (n = 192) dětí zemřelých náhle, neočekávaně a násilně do 5 let pitvaných na 2 pracovištích soudního lékařství v letech 2007-2016. Výsledky: Případů hostilního jednání bylo 41. Ve všech případech šlo o rodiny s rizikovým chováním a sociálně slabší rodiny. Prokazatelně probíhalo před smrtí dítěte šetření OSPOD v 10 případech, což činí 24 % případů ze souboru. Alkohol byl přítomen ve 29 % případů, nelegální návykové látky byly zjištěny ve 29 % případů. Celkem bylo zjištěno užívání alkoholu nebo nelegálních látek ve 44 % případů násilných úmrtí dětí. Závěr: Preventivně je žádoucí včasná detekce rizik, dispenzarizace ohrožených dětí a sanace jejich rodin. Prevence rodin s rizikovým chováním a ochrana jejich dětí by se měla ubírat preventivní i restriktivní cestou. Podmínkou je fungující multidisciplinární spolupráce všech zúčastněních institucí.