Uplatňovanie ergonomických zásad pri práci s počítačom u študentov všeobecného lekárstva - Michalková, Jana; Dimunová, Lucia; Štefková, Gabriela (Praktický lékař, 2022)
Východisko: Naším zámerom bolo zistiť, či študenti všeobecného lekárstva majú vedomosti o ergonomických zásadách pri práci s počítačom. Následne identifikovať, či rodové rozdiely a počet hodín práce s počítačom súvisia s celkovou úrovňou ich vedomostí o ergonomických zásadách. Metódy: Súbor tvorilo 193 študentov všeobecného lekárstva. Pre zber dát bol použitý neštandardizovaný dotazník, v ktorom sme sa zamerali na ergonomické zásady súvisiace s monitorom, počítačovou myšou, klávesnicou, stoličkou a stolom. Distribúcia dotazníkov prebiehala v máji 2019. Dáta boli vyhodnotené štatistickým programom SPSS 20.0 a interpretované prostredníctvom metód deskriptívnej a induktívnej štatistiky. Výsledky: Študenti disponujú vedomosťami o ergonomických zásadách pri práci s počítačom v rozsahu správnych odpovedí od 41 % do 82 %. V rámci rodových rozdielov sme nezaznamenali výrazné zistenia. Priemerný čas strávený pri práci s počítačom bol 3,40 hodín za deň a 22,50 hodín za týždeň. Štatisticky signifikantný vzťah sa potvrdil len u študentov, ktorí strávili viac ako 40 hodín za týždeň pri práci s počítačom, čo naznačuje, že táto skupina mala menej vedomostí o ergonomických zásadách. Záver: Celkovo môžeme konštatovať, že študenti majú vedomosti o ergonomických zásadách pri práci s počítačom, avšak nie v dostatočnom rozsahu. Výsledky prieskumu potvrdili potrebu podporiť tému ergonómie v rámci vzdelávacieho procesu.
Keywords: studenti lékařství; Computers; Students, Medical; Ergonomics; ergonomie; lidé; Surveys and Questionnaires; průzkumy a dotazníky; Humans; počítače