Translation and validation of the Omaha System into English language simplified Omaha System terms - Austin, Robin R; Martin, Christie L; Jones, Clarence R; Lu, Sheng-Chieh; Jantraporn, Ratchada; Nestrasil, Igor; Martin, Karen S; Monsen, Karen A (Kontakt (České Budějovice), 2022)
Cíl: Covid-19 způsobil posun směrem k technologiím orientovaným na spotřebitele, jako jsou mobilní zdravotní aplikace (mHealth). Většina aplikací mHealth však přístupný jazyk nepoužívá. Standardizované terminologie mají potenciál tento problém vyřešit, ale nebyly zjednodušeny pro spotřebitelské použití. Metodika: Použili jsme standardizovanou zdravotnickou terminologii, systém Omaha, jako rámec pro vývoj Simplified Omaha System Terms (SOST) pro použití v aplikaci mHealth, MyStrengths + MyHealth. Principy jednoduchého jazyka informovaly o vývoji SOST ve třech fázích, komunitní validační skupina umožnila zpětnou vazbu od různých koncových uživatelů, hodnocení čitelnosti poskytlo ověření požadované cílové úrovně čitelnosti. Výsledky: Věk členů v komunitní validační skupině (n = 19) byl v rozmezí od 22 do 74 let; 51 % muži, 84 % lidí jiné barvy pleti a 21 % vysokoškolsky vzdělaných. Úroveň čtení konečného SOST byla v průměru 3,86 na Coleman-Liau Index (čtvrtý stupeň). Případová studie ukázala, že v komunitní studii během pandemie covidu-19 byly vygenerovány smysluplné údaje o celkovém zdraví člověka. Závěr: Komunitní validace a hodnocení čitelnosti prokázaly přístupný jazyk pro klinickou terminologii. SOST byl úspěšně nasazen v MyStrengths + MyHealth a komunitní studii. Systém Omaha jako rámec pro SOST může umožnit integraci dat s klinickými datovými soubory. Budoucí výzkum by se měl zaměřit na validaci SOST v dalších jazycích a integraci v rámci platforem elektronického zdravotnictví.
Keywords: databáze jako téma; informační systémy; uživatelské rozhraní počítače; Information Systems; Databases as Topic; Omaha System; User-Computer Interface