Depression and anxiety as predictors of quality of life after a stroke - Sollár, Tomáš; Dančová, Katarína; Solgajová, Andrea; Romanová, Martina (Kontakt (České Budějovice), 2022)
Úvod: Hodnotenie kvality života u pacientov po prekonaní cievnej mozgovej príhody (CMP) je nevyhnutnou súčasťou liečby. Kvalitu života predikujú nielen telesné postihnutie po CMP, ale aj psychosociálny stav pacienta. Cieľom štúdie je zistiť vzťah medzi depresiou, úzkosťou a kvalitou života v akútnej fáze po prekonaní CMP. Metódy: Výskum bol realizovaný ako prierezová deskriptívna štúdia. Výskumnú vzorku tvorilo 79 pacientov po CMP (Mvek = 67,9 ± 12,3). Depresia a úzkosť boli merané prostredníctvom dotazníka Hospital Anxiety and Depression Scale a kvalita života dotazníkom Stroke Specific Quality of Life Scale . Dáta boli analyzované jednoduchou a viacnásobnou lineárnou regresiou. Výsledky: Depresia a úzkosť predikujú celkovú kvalitu života pacientov po CMP štatisticky významne. Fyzický aspekt kvality života a celkovú kvalitu života viac predikuje depresia, naopak psychosociálny aspekt kvality života viac súvisí s úzkosťou pacientov po prekonaní CMP. Vyššia depresia aj úzkosť sa prejavujú v zhoršenej kvalite života, obdobne vo fyzickom aj psychosociálnom aspekte. Závažnú mieru depresie a úzkosti vykazovalo približne 20 % pacientov. Záver: Na kvalitu života pacienta po prekonaní CMP má vplyv nielen jeho funkčný stav, ale aj psychosociálny distres. Včasná diagnostika psychosociálneho distresu by mala byť dôležitou súčasťou starostlivosti a liečby pacientov po CMP.
Keywords: cévní mozková příhoda; kvalita života; deprese; lidé; Depression; Stroke; Quality of Life; úzkost; Anxiety; Humans