Assessment of pain in preschoolers (aged 3-7): A scoping review of existing instruments - Kašparová, Petra; Mandysová, Petra (Kontakt (České Budějovice), 2022)
Cíl: Cílem přehledové studie bylo posoudit dostupné vědecké poznatky o hodnocení bolesti u dětí předškolního věku (3-7 let). Získané informace jsou základem pro další výzkum. Metody: Data byla sbírána pomocí klíčových slov dle PCC s využitím booleovských operátorů, které jsme použili pro prohledávání vědeckých elektronických databází. Klíčová slova vycházela z výzkumné otázky se zaměřením na konkrétní populaci, koncept a kontext. Vyhledávání proběhlo ve vědeckých databázích: PubMed, ProQuest, OVID, EBSCOhost. Výsledky: Celkem bylo identifikováno 243 článků a přidáno dalších 10 zdrojů z referenčních seznamů vyhledaných článků. Prvotním zkoumáním bylo vybráno 51 článků a po následné kritické analýze bylo finálně využito 14 studií pro přehledový článek. Závěr: Výsledky studie potvrdily, že téma hodnocení bolesti u dětí nabývá na významu. Všechny prezentované nástroje pro posouzení bolesti hodnotily bolest různými způsoby, ale vždy se stejným cílem: správně vyhodnotit bolest dítěte a poté s ní pracovat co nejlépe. Zejména u malých dětí je vhodné zahrnout více metod hodnocení bolesti a posoudit různé aspekty pro poskytnutí té nejlepší léčby.
Keywords: Pain; bolest; management bolesti; Child; lidé; Pain Management; dítě; Humans