Potenciální checkpoint inhibitory využitelné v léčbě nádorů - Kopecký, Jindřich (Onkologie (Olomouc, Print), 2022)
Za poslední dekádu se imunoterapie etablovala do léčebného algoritmu napříč mnohých solidních tumorů. A i přes to, že etablování checkpoint inhibitorů vůči PD-1 a CTLA-4 receptorům a PD-1 ligandu přináší léčebný benefit, existuje stále velká skupina pacientů, u kterých tato terapie není účinná. V současné době probíhá další výzkum, který se snaží najít další možné způsoby, jak dosáhnout dalšího zlepšení. V následujícím článku jsou prezentovány méně známé checkpoint inhibitory, které mají v blízké budoucnosti terapeutický potenciál.
Keywords: nádory; Immune Checkpoint Inhibitors; lidé; Neoplasms; LAG-3; TIM-3; Immunotherapy; TIGIT; inhibitory kontrolních bodů; Humans; imunoterapie