Možnosti imunoterapie adenokarcinomu slinivky břišní - John, Stanislav (Onkologie (Olomouc, Print), 2022)
Diagnóza adenokarcinomu slinivky břišní (PDAC) patří v solidní onkologii dlouhodobě mezi ty nejzávažnější. Zvyšující se incidence a trvale vysoká mortalita vede k intenzivnímu výzkumu tohoto velmi zhoubného onemocnění. Mezi základní modality léčby s největší účinností se nadále řadí chemoterapie, ve specifických případech doplněná o radioterapii. Použití cílené léčby je též omezené. Velké naděje jsou tak stejně jako u ostatních nádorových onemocnění vkládány do renesance imunoterapie. Následující článek si klade za cíl zevrubné shrnutí dosud získaných poznatků o léčbě pacientů s PDAC právě modulací imunitního systému a nastínění nových možností a současných trendů.
Keywords: lidé; Pancreatic Neoplasms; nádory slinivky břišní; Humans; imunoterapie; adenokarcinom; Adenocarcinoma; Immunotherapy