Chemorezistentní myelosarkom reagující na záchrannou terapii kombinací azacitidin a venetoclax - Hisemová, Miloslava; Ptáčník, Václav (Onkologie (Olomouc, Print), 2022)
Kazuistika pojednává o pacientce s multifokálním myelosarkomem v měkkých tkáních, kůži a lymfatických uzlinách v přítomnosti konkomitantního myelodysplastického syndromu, který ani po dvou sériích indukční chemoterapie za hospitalizace (mitoxantron, vysocedávkovaný cytarabin, tzv. protokol HAM) nenavodil kompletní remisi a vymizení extramedulárních ložisek. Ukazuje potenciál kombinované ambulantní terapie azacitidinu (hypometylační látka) s venetoclaxem (bcl-2 inhibitor) překonat chemorezistenci nádoru.
Keywords: venetoclax; Humans; lidé; azacytidin; myelodysplastické syndromy; lidé středního věku; Treatment Outcome; Middle Aged; myeloidní sarkom; Female; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Sarcoma, Myeloid; Azacitidine; výsledek terapie; Antineoplastic Agents; ženské pohlaví; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protinádorové látky; Myelodysplastic Syndromes