Dodržiavanie vybraných nefarmakologických postupov u pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc - Kuriplachová, Gabriela; Derňárová, Ľubica; Demjanovič Kendrová, Lucia; Hudáková, Anna; Cibríková, Silvia; Grešš Halász, Beáta (Studia pneumologica et phtiseologica, 2021)
Úvod: Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je chronické pomaly progredujúce, čiastočne reverzibilné ochorenie, charakterizované obmedzením prúdenia vzduchu dýchacími cestami. Pacienti s výraznou symptomatológiou a častým výskytom exacerbácií sú ohrození postupnou neschopnosťou respiračného systému zaistiť pľúcam adekvátnu výmenu plynov. Na prevencii častého výskytu exacerbácií sa vo veľkej miere podieľa disciplinovanosť pacienta a dodržiavanie odporúčaných postupov komplexnej liečby. Ciele: Hlavným cieľom výskumu bolo zistiť mieru dodržiavania nefarmakologických postupov pacientmi s CHOCHP, ktoré by prispeli k eliminácii alebo oddialeniu exacerbácií. Parciálnym cieľom bolo zistiť signifikantné rozdiely v ich dodržiavaní v závislosti od pohlavia, hodnôt spirometrie a počtu exacerbácií. Materiál a metodika: Do súboru bolo zaradených 35 pacientov (25 mužov a 10 žien) s vysokým rizikom výskytu exacerbácií a výraznou symptomatológiou CHOCHP (kategória D). Pre zaradenie pacientov do kategórie boli použité platné diagnostické kritéria podľa GOLD 2019. Výskum bol realizovaný v časovom horizonte mesiacov marecapríl 2019 na pneumologicko-ftizeologickej ambulancii v Bardejove. Na zber údajov bol použitý neštandardizovaný dotazník. Pre štatistickú komparáciu bol použitý Studentov t-test. Na zistenie signifikantných korelačných vzťahov medzi premennými bola použitá Spearmanová korelačná analýza. Výsledky: Pomocou t-testu sa nezistila žiadna štatistická významnosť (p < 0,05) v dodržiavaní nefarmakologických postupov medzi pohlaviami. Zistili sa tieto priemerné hodnoty FEV1: 37,22 % (SD ± 8,92) a FEV1/FVC: 47,30 % (SD ± 8,04). Štatisticky významný vzťah (p < 0,05) bol zaznamenaný medzi dodržiavaním nefarmakologických postupov a FEV1. Záver: Vzhľadom na výsledky výskumu sa vyžaduje individuálne prehodnotenie postojov chorých k liečbe a edukácia v oblasti absencie fajčenia, potrebnej zvýšenej realizácii pľúcnej rehabilitácie a kondičných cvičení.