Závažná materská morbidita v Slovenskej republike v rokoch 2012-2018 - Korbeľ, Miroslav; Krištúfková, Alexandra; Daniš, Jakub; Adamec, Adam; Vargová, Martina; Kaščák, Peter; Nižňanská, Zuzana (Česká gynekologie, 2022)
Cieľ štúdie: Analýza materskej morbidity v Slovenskej republike v rokoch 2012–2018. Metodika: Analýza vybraných ukazovateľov materskej morbidity v období rokov 2012–2018 prospektívne zbieraných zo všetkých pôrodníc v Slovenskej republike. Výsledky: V rokoch 2012–2018 bola incidencia závažného peripartálneho krvácania 2,17; incidencia peripartálnych hysterektómií 0,89; transportu matky na jednotky intenzívnej starostlivosti 1,59; eklampsie 0,21; HELLP syndrómu 0,73; abnormálne invazívnej placentácie 0,37; ruptúry uteru 0,68; závažnej sepsy v gravidite a puerpériu 0,18 a nonfatálnej embólie plodovou vodou 0,027 na 1 000 pôrodov. Záver: Incidencia celkovej závažnej akútnej materskej morbidity v Slovenskej republike bola 6,84 na 1 000 pôrodov. V slovenských podmienkach je ešte stále priestor na znižovanie závažnej akútnej materskej morbidity.
Keywords: Morbidity; morbidita; Prospective Studies; lidé; Pregnancy Complications; Female; ženské pohlaví; komplikace těhotenství; Slovenská republika; Slovakia; Humans; prospektivní studie