SARS-CoV-2 placentitida - popis dvou případů a přehled literatury - Daumová, Magdaléna; Hadravská, Šárka; Straková Peteříková, Andrea; Vaněček, Tomáš; Matas, Martin; Korečko, Vladimír (Česká gynekologie, 2022)
Onemocnění covid-19 způsobené koronavirem těžkého akutního respiračního syndromu 2 (SARS-CoV-2) představuje i nadále globální zdravotnický problém. Od vypuknutí pandemie počátkem roku 2020 byla hlášena řada případů onemocnění gravidních žen, u nichž tato infekce vedla k závažným komplikacím vč. předčasného porodu, potratu, intrauterinní růstové restrikce či nitroděložního odumření plodu. Z výsledků současných studií vyplývá, že obávaný transplacentární přenos infekce z matky na plod je spíše výjimečnou událostí a že uvedené komplikace vznikají spíše v důsledku poškození placentární tkáně. V tomto článku popisujeme dva případy tzv. SARS-CoV-2 placentitidy se zvláštním přihlédnutím k morfologii a diferenciální diagnóze této nově definované jednotky.
Keywords: placenta; dospělí; Adult; COVID-19; infekční komplikace v těhotenství; lidé; Pregnancy Complications, Infectious; Placenta; nemoci placenty; samovolný potrat; Placenta Diseases; Abortion, Spontaneous; Humans; ženské pohlaví; Female