Aktuální data o účinnosti profylaktické HPV vakcinace v primární prevenci cervikálních lézí - Sehnal, Borek; Driák, Daniel; Nipčová, Monika; Sláma, Jiří (Česká gynekologie, 2022)
Cíl studie: Přehled současných znalostí o účinnosti HPV (lidský papilomavirus) vakcinace proti prekancerózám a karcinomům děložního hrdla. Metodika a výsledky: Infekce HPV je pravděpodobně nejčastějším sexuálně přenosným onemocněním a zároveň příčinou přibližně 5 % všech lidských karcinomů. V současnosti jsou na trhu tři profylaktické vakcíny proti HPV infekci: bivalentní Cervarix, kvadrivalentní Gardasil (dříve Silgard) a nonavalentní Gardasil 9. Česká republika patří mezi státy s národním vakcinačním programem, kde je očkování proti HPV hrazeno pro dívky a chlapce ve věku 13–14 let ze zdravotního pojištění. Rozsáhlá vědecká data o účinnosti vakcín jednoznačně prokazují u všech tří preparátů významnou účinnost proti rozvoji prekanceróz děložního hrdla. Podle vysoké evidence Cochrane databáze dosahuje účinnost HPV vakcín proti cervikálním intraepiteliálním neoplaziím 2. i 3. stupně asociovaných s HPV 16, 18 u dívek a žen ve věku 15–26 let ve srovnání placebem 99 %. HPV vakcíny také snižují riziko adenocarcinoma in situ ve stejné populaci podle evidence středního stupně přibližně o 90 %. První data dokládají i přímý dopad na snížení incidence invazivních karcinomů děložního hrdla u očkovaných jedinců. Kvadrivalentní a nonavalentní vakcíny jsou navíc vysoce efektivní v prevenci genitálních kondylomat. Závěr: Všechny tři dostupné profylaktické vakcíny vykazují vysokou efektivitu v prevenci rozvoje cervikálních lézí. Účinnost je nejvyšší proti lézím, které jsou způsobeny vakcinálními genotypy, a nejvyšší efektivity je dosaženo v populaci HPV naivních jedinců.
Keywords: ženské pohlaví; Papillomavirus Vaccines; Primary Prevention; klinické zkoušky jako téma; Papillomaviridae; Uterine Cervical Neoplasms; Clinical Trials as Topic; lidé; Papillomavirus Infections; Precancerous Conditions; vakcíny proti papilomavirům; Female; prekancerózy; nádory děložního čípku; primární prevence; infekce papilomavirem; Humans