Motives of patients crossing borders to pursue assisted reproduction - why the Czech Republic is a frequent choice for egg donation treatment - Dostálová, Anna; Güell, F (Česká gynekologie, 2022)
Přeshraniční reprodukční péče je nepochybným fenoménem současnosti. Zájemců o poskytování reprodukční péče v zahraničí každým rokem přibývá. Tato nová skutečnost vyžaduje politické řešení, které by reagovalo na definici standardní péče v podmínkách poskytování zdravotních služeb občanům jiné země. Pacienti, kteří podstupují reprodukční léčbu v zahraničí, se velmi často potýkají s komplikacemi, jako jsou jazyková bariéra, nedostatečná informovanost, odloučení od rodinných příslušníků, kulturní rozdíly a zvyky, možná nerealistická očekávání a také omezení ze zákona. Tato práce má deskriptivní charakter a jejím cílem je ilustrovat proměnné, které vstupují do hry při výběru České republiky před jinými zeměmi pro léčbu neplodnosti. Tento fenomén analyzujeme výběrem dokumentů používaných jako zdroje dat. V našem výzkumu jsme se zaměřili na léčbu neplodnosti a definovali jsme několik důvodů, proč zahraniční pacienti dávají v léčbě neplodnosti přednost České republice před jinými destinacemi, a to absence čekací doby, anonymní dárcovství, mezinárodní oddělení v různých jazycích a dostupné ceny ve srovnání s jinými zeměmi.
Keywords: Medical Tourism; darování oocytu; fertilizace in vitro; asistovaná reprodukce; Czech Republic; infertilita; lidé; Reproductive Techniques, Assisted; Humans; Oocyte Donation; Česká republika; Fertilization in Vitro; Infertility; zdravotní turistika