Dá sa včasným pooperačným DWI zistiť reziduálny cholesteatóm? - Homolová, Mária; Sláviková, Katarína; Profant, Milan (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2022)
Reziduálny cholesteatóm vzniká následkom nekompletného chirurgického odstránenia matrix cholesteatómu. Rôzne operačné postupy sa využívajú na odstránenie cholesteatómu s odlišnou mierou úspešnosti. Pri rozsiahlych cholesteatómoch s minimálnou možnosťou rekonštrukcie prevodového systému je efektívnym chirurgickým postupom subtotálna petrozektómia so slepým uzáverom vonkajšieho zvukovodu. V diagnostike recidivizmu cholesteatómu sa uplatňuje magnetická rezonancia s využitím difúzne váženého obrazu (DWI) a ADC mapy. Naša kazuistika opisuje prípad 40-ročného muža s rozsiahlym recidivujúcim cholesteatómom po opakovaných sanačných výkonoch. Včasné pooperačné DWI v prvých dňoch po výkone nezobrazilo reziduálny cholesteatóm, kontrolné DWI s odstupom niekoľkých mesiacov však už cholesteatóm detegovalo. Cieľom práce je vyvolať diskusiu o vhodnosti včasného pooperačného DW MRI.
Keywords: dospělí; Cholesteatoma, Middle Ear; Magnetic Resonance Imaging; Recurrence; lidé; mužské pohlaví; Male; cholesteatom středního ucha; recidiva; magnetická rezonanční tomografie; Treatment Outcome; Adult; výsledek terapie; Humans