Zkušenosti se zařazováním pacientů na WL k LuTx a (následnou) potransplantační péči na Klinice plicních nemocí a TBC v Olomouci - Kufa, Jiří; Jakubec, Petr; Žurková, Monika; Kriegová, Eva; Janča, Ondřej; Kováříková, Zuzana; Fila, Libor; Havlín, Jan; Lischke, Robert (Studia pneumologica et phtiseologica, 2021)
Transplantace plic je etablovanou metodou v pneumologii a pneumochirurgii. V České republice se tato část medicíny progresivně rozvíjí již od roku 1997. Transplantace plic (LuTx) jsou realizovány na III. chirurgické klinice FN Motol. Selekce kandidátů probíhá na Pneumologické klinice FN Motol a zařazování pacientů na čekací listinu probíhá následně na mezioborovém semináři transplantačního týmu. S postupně rostoucím počtem odtransplantovaných pacientů rostla potřeba sdílení péče i s pneumology na Moravě. Od roku 2016 bylo zahájeno předávání pacientů po plicní transplantaci do nově vzniklého centra – pneumologické kliniky FN Olomouc (Morava a Slezsko). Následující sdělení popisuje zkušenosti olomouckého centra se zařazováním nemocných na čekací listinu a s péčí o pacienty po transplantaci plic. Shrnujeme současná kritéria indikací a kontraindikací zařazení pacientů na čekací listinu, průměrnou dobu strávenou čekáním na LuTx a úspěšnost chirurgického zákroku. Dále uvádíme organizaci zdravotní péče v potransplantačním centru při FN Olomouc. Správná a dobře načasovaná indikace k LuTx, kvalitní transplantační a potransplantační péče, včasná diagnostika a terapie komplikací jde ruku v ruce se zlepšováním přežívání a snižováním tíže již vzniklých komplikací.