The prevalence of sustained hypertension raised among patients with obstructive sleep apnoea in the period 2009 to 2019 - Sova, Milan; Genzor, Samuel; Sovová, Eliška; Sovová, Markéta; Moravcová, Katarína; Nadjarpour, Shayan; Khan, U (Studia pneumologica et phtiseologica, 2021)
Nárůst prelavence setrvalé hypertenze u pacientů s obstrukční spánkovou apnoe mezi lety 2009 a 2019 Úvod: Obstrukční spánková apnoe (OSA) je jeden z nejdůležitějších rizikových faktorů pro vznik arteriální hypertenze. Maskovaná a maskovaná nekontrolovaná hypertenze (MH/MUCH) mají u pacientů s OSA vysokou prevalenci. Je také významným rizikovým faktorem pro rozvoj kardiovaskulárních nemocí. Data o prevalenci setrvalé a MH/MUCH u pacientů s OSA mohou být důležitá ke stanovení optimálního algorytmu jejich sledování a léčby. Cílem této studie bylo určení prevalence různých typů arteriální hypertenze u pacientů s OSA a jejich srovnání po 10 letech. Materiál a metody: V rámci studie bylo celkem vyšetřeno 237 pacientů – 154 v roce 2009 a 83 v roce 2019. U všech pacientů byla provedena noční monitorace spánku, antropometrie a měření krevního tlaku pomocí 24-hodinového ambulantního měření (ABPM). Výsledky: Nízká prevalence setrvalé normotenze byla nalezena v obou kontrolních bodech studie (18,8 % v 2009 a 18,1 % v 2019). Prevalence setrvalé hypertenze (28,6 % vs. 44,6 %; p = 0,013) a MH/MUCH (52,6 % vs. 37,3 %; p = 0,025) vykazovala signifikantní vývoj směrem k vyšší prevalenci setrvalé hypertenze. Trend ve změně prevalence MH/MUCH byl statisticky signifikantní i po adjustaci na věk, apnoe-hypopnoe index a desaturační index (ODI). Závěr: Tato prospektivní studie odhalila posun v prevalenci MH/MUCH směrem k častějšímu výskytu setrvalé hypertenze u pacientů s OSA. Byla jasně prokázána potřeba pravidelného sledování pacientů s OSA, včetně opakovaného měření krevního tlaku pomocí ABPM za účelem snížení kardiovaskulárního rizika.