Extenzorové léze v zóně III – Boutonnierova deformita - Jaroš, Martin; Bejvlová, Jarmila; Smrčka, Václav (Pohybové ústrojí. Pokroky ve výzkumu, diagnostice a terapii, 2021)
Úvod. Léze ve III. zóně šlachy extenzorů nazýváme Boutonnierova deformita. Hlavní příčina postižení je disrupce středního pruhu extenzorů nad proximálním interfalangeálním kloubem. Výsledkem poranění je semiflektované postavení v PIP kloubu a zároveň hyperextenční postavení v DIP kloubu. Materiál a metodika. Účelem této retrospektivní studie bylo stanovit úspěšnost konzervativní léčby Boutonnierovy deformity. Náš soubor zahrnoval 59 pacientů s Boutonnierovou deformitou. Během retrospektivní studie jsme vyšetřili deset pacientů. Výsledky. Při hodnocení ztráty extenze PIP kloubu mělo 80 procent pacientů výsledky dobré až výborné. Diskuze. V porovnání s výsledky studie zabývající se chirurgickou léčbou byly naše výsledky mírně lepší
Keywords: Boutonnierova deformita; Tendons; Humans; rány a poranění; retrospektivní studie; lidé; Plastic Surgery Procedures; Hand Deformities, Acquired; získané deformity ruky; Wounds and Injuries; Retrospective Studies; poranění prstů ruky; Treatment Outcome; Finger Injuries; výsledek terapie; zákroky plastické chirurgie; šlachy