Skin grafting in surgical treatment of pressure ulcers - Hokynková, Alica; Šín, Petr; Adlerová, Taťána; Černoch, Filip (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2022)
Základem léčby hlubokých dekubitů (III. a IV. kategorie) jsou různé chirurgické techniky provázené konzervativní terapií a preventivními opatřeními. Transplantace kůže představuje jednu z možností v chirurgické léčbě dekubitů, má však své specifické indikace. Cílem tohoto článku je tyto indikace v rámci plastické chirurgie objasnit a popsat nevýhody transplantace kůže v rekonstrukci dekubitů. Jedna z těchto indikací je prezentována v kazuistice 89leté pacientky s neklasifikovatelným dekubitem paty, který byl chirurgicky rekonstruován pomocí transplantace kůže.
Keywords: Pressure Ulcer; ženské pohlaví; transplantace kůže; Humans; Skin Transplantation; pata; Female; Heel; Plastic Surgery Procedures; senioři nad 80 let; dekubity; výsledek terapie; lidé; Treatment Outcome; zákroky plastické chirurgie; Aged, 80 and over