Realimentační syndrom - Bernášková, Klára; David, Jan (Československá pediatrie, 2022)
Z klinické praxe posledních měsíců se zdá, že počet nově diagnostikovaných mladistvých s psychiatrickou diagnózou narůstá. Stejně tak se častěji v ambulancích i na lůžkových odděleních objevují jedinci s relapsem duševní nemoci, mezi které patří i poruchy příjmu potravy. Tito pacienti jsou však při agresivní iniciální realimentaci ohroženi tzv. realimentačním (refeeding) syndromem (RS). Předkládaný článek pojednává o patofyziologických mechanismech RS, neboť jejich pochopení je zásadním předpokladem správně vedené prevence a léčby.
Keywords: hypokalemie; lidé; Anorexia Nervosa; mladiství; poruchy příjmu potravy; Adolescent; Hypophosphatemia; hypofosfatemie; Hypokalemia; mentální anorexie; Humans; Feeding and Eating Disorders; realimentační syndrom; Refeeding Syndrome