Současné možnosti léčby nealkoholového ztukovatění jater (NAFLD) - Dvořák, Karel; Šmíd, Václav (Časopis lékařů českých, 2022)
V současné době nemáme k dispozici kauzální medikamentózní léčbu nealkoholového ztukovatění jater (NAFLD) a její nalezení je jedním z hlavních výzkumných cílů hepatologie 21. století. Jeho léčba by měla vždy zahrnovat režimová opatření vedoucí k redukci tělesné hmotnosti, která jsou ve své podstatě velmi efektivní. V klinické praxi však s jejich pomocí dosáhne stanovených cílů pouze zlomek pacientů. V současnosti se terapie NAFLD opírá o screening a léčbu komponent metabolického syndromu, potřeba je rovněž minimalizovat příjem alkoholu. K nejslibnějším preparátům v léčbě NAFLD v právě probíhajících klinických studiích patří semaglutid a lanifibranor.
Keywords: Non-alcoholic Fatty Liver Disease; Diabetes Mellitus, Type 2; Metabolic Syndrome; lidé; metabolický syndrom; diabetes mellitus 2. typu; Dyslipidemias; nealkoholová steatóza jater; dyslipidemie; Humans