Postavení CGM v algoritmu indikace transplantace inzulín-produkující tkáně - Hladíková, Zuzana (Kazuistiky v diabetologii, 2022)
Transplantace inzulín-produkující tkáně je metoda vyhrazená pro úzkou skupinu pacientů s labilním diabetem především 1. typu s těžkými hypoglykemiemi. Ke správné indikaci pacientů, kteří budou z transplantační léčby profitovat, je třeba využívat moderní zdravotnické pomůcky, a to především kontinuální monitoraci glukózy. U pacientů se syndromem por-šeného vnímání hypoglykemie často ani alarmy kontinuálního monitoru nezabrání těžké hypoglykemii. Tyto pacienty je vhodné odeslat do transplantačního centra ke zvážení tran-plantace pankreatu nebo Langerhansových ostrůvků. Léčba pomocí technologií by však měla vždy indikaci transplantace předcházet.
Keywords: Humans; Blood Glucose Self-Monitoring; Female; Aged; dospělí; výsledek terapie; Islets of Langerhans Transplantation; senioři; lidé; selfmonitoring glykemie; hypoglykemie; diabetes mellitus 1. typu; Hypoglycemia; transplantace Langerhansových ostrůvků; Adult; ženské pohlaví; Treatment Outcome; Diabetes Mellitus, Type 1; kontinuální monitorace glykemie