Glykemické i neglykemické efekty terapie empagliflozinem u diabetika 2. typu - Halčiaková, Katarina (Kazuistiky v diabetologii, 2022)
Kazuistika popisuje 68letého polymorbidního diabetika 2. typu s četnými mikrovaskulárními komplikacemi, u kterého byla zahájena terapie SGLT-2 inhibitorem empagliflozinem. Po zahájení léčby empagliflozinem došlo ke zlepšení metabolických parametrů (snížení glykovaného hemoglobinu, hmotnosti, zpomalení progrese albuminurie) a k subjektivnímu zlepšení dušnosti a otoků dolních končetin.
Keywords: echokardiografie; Glucosides; empagliflozin; výsledek terapie; glukosidy; benzhydrylové sloučeniny; Diabetes Mellitus, Type 2; komorbidita; lidé; glukagonu podobný peptid 1; Comorbidity; diabetes mellitus 2. typu; Treatment Outcome; Echocardiography; Risk Factors; Benzhydryl Compounds; Male; Aged; kombinovaná farmakoterapie; rizikové faktory; Glucagon-Like Peptide 1; senioři; mužské pohlaví; Drug Therapy, Combination; Humans