Optimalizace léčby diabetu 2. typu s chronickým onemocněním ledvin na základě profesionální kontinuální monitorace - Košková, Martina (Kazuistiky v diabetologii, 2022)
Prezentovaná kazuistika dokumentuje s využitím profesionální kontinuální monitorace glukózy pomocí senzoru optimalizaci léčby diabetika 2. typu s chronickým onemocněním ledvin (CKD). Kromě úpravy glykemie nalačno, postprandiálně a glykovaného hemoglobinu (HbA1c) aktuálně využíváme v klinické praxi nové parametry kompenzace diabetu zjištěné na základě kontinuální monitorace, zejména čas v cílovém rozmezí 3,9–10 mmol/l (TIR – time in range).4 V intervenčních studiích bylo prokázáno, že progresi chronického onemocnění ledvin u diabetiků 2. typu zpomaluje léčba glifloziny (inhibitory sodíko-glukózového kotransportéru 2 – SGLT2 inhibitory).1 Dapagliflozin ve studii DAPA-CKD ve srovnání s placebem nejen významně zpomalil progresi chronické renální insuficience, ale také snížil celkovou mortalitu a kardiovaskulární morbiditu (hospitalizace pro srdeční selhání) a mortalitu. Největším přínosem studie DAPA-CKD je průkaz renoprotektivního účinku dapagliflozinu i u nediabetiků.3
Keywords: výsledek terapie; Male; glifloziny; Diabetes Complications; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; kombinovaná farmakoterapie; Glucosides; chronická renální insuficience; Diabetes Mellitus, Type 2; Aged; mužské pohlaví; senioři; komplikace diabetu; Drug Therapy, Combination; diabetes mellitus 2. typu; benzhydrylové sloučeniny; Treatment Outcome; dapagliflozin; lidé; Humans; Renal Insufficiency, Chronic; Benzhydryl Compounds; glukosidy