Význam osobních vnitřních pocitů ("gut feeling") praktických lékařů při diagnostice onkologických onemocnění - Brož, Jan; Krejčová, Svatava; Romanová, Alexandra; Šimůnková, L; Vejtasová, Veronika; Urbanová, Jana; Malinovská, Jana; Brunerová, Ludmila (Praktický lékař, 2022)
Osobní vnitřní pocity (gut feeling) vyvolané prvním kontaktem s pacientem jsou systematičtěji studovány až v tomto tisíciletí. Jsou rozlišovány především dva typy osobních vnitřních pocitů, pocit jistoty (sense of reassurance) a pocit znepokojení (sense of alarm). Některé studie ukazují, že pocit znepokojení lze zohlednit při stanovování diagnostického procesu u pacientů s novým příznakem závažného onemocnění včetně onkologických diagnóz.
Keywords: nádory; General Practitioners; Emotions; Humans; sdělení pravdy; praktičtí lékaři; lidé; Physician-Patient Relations; vztahy mezi lékařem a pacientem; Truth Disclosure; emoce; Neoplasms