Antiangiogenní léčba – současné indikace a perspektivy - Čabiňaková, Michaela (Onkologická revue, 2022)
Angiogeneze je komplexní proces, který má zásadní význam pro růst nádoru, jeho invazivitu a metastazování. V posledních deseti letech byl zkoumán a do klinické onkologické praxe zaveden větší počet látek působících inhibici angiogeneze. Inhibice nádorové angiogeneze je slibnou léčebnou modalitou nádorových onemocnění. Tento přehled shrnuje některé současné přístupy a možné budoucí směry léčby solidních nádorů cílené na inhibici neovaskularizace.
Keywords: Neovascularization, Pathologic; patologická angiogeneze; Angiogenesis Inhibitors; Immunotherapy; lidé; inhibitory angiogeneze; Vascular Endothelial Growth Factor A; nádory; humanizované monoklonální protilátky; tyrosinkinasy; Neoplasms; Humans; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Protein-Tyrosine Kinases; imunoterapie; vaskulární endoteliální růstový faktor A