Molekulárně cílená léčba a princip agnostické terapie - Křížová, Ľudmila (Onkologická revue, 2022)
Cílená terapie zcela zásadně změnila onkologii na začátku tohoto milénia - díky ní došlo k velkému pokroku v protinádorové léčbě a vzniku precizní onkologie a tumor agnostické terapie. Nedílnou součástí onkologie se stalo molekulární profilování nádorů se snahou zachytit targetabilní molekulární alteraci, na kterou je možno terapeuticky cílit. Aktuálně jsou schváleny tři zcela tumor agnostické léky a je pravděpodobné, že další budou následovat. Nicméně i přes to, že je tento princip velmi lákavý a slibný, jsme teprve na začátku éry precizní onkologie a svá terapeutická rozhodnutí musíme stále zakládat na správně určeném histologickém typu nádoru. Neboť stejná molekulární alterace u různých typů nádorů může vyžadovat různé terapeutické přístupy.
Keywords: Biomarkers, Tumor; Molecular Targeted Therapy; vysoce účinné nukleotidové sekvenování; nádory; protinádorové látky; nádorové biomarkery; High-Throughput Nucleotide Sequencing; Antineoplastic Agents; Humans; lidé; Neoplasms; cílená molekulární terapie