Abnormální nonkonvulzivní pohyby u novorozence - Havránek, Jiří; Borůvková, Petra; Ratzenbeková, Lenka; Kontuľová, Simona (Medicína po promoci, 2022)
Abnormální pohyby se vyskytují nejčastěji v novorozeneckém věku, a proto je jim věnována zvýšená pozornost. Mohou se objevit u zdravých, ale i u nemocných novorozenců. První diferenciálně diagnostickou otázkou je rozlišení abnormálních nonkonvulzivních pohybů (seizure mimics) od pravých konvulzí. Je to důležité s ohledem na terapii, neboť neepileptické záchvaty nevyžadují léčbu antikonvulzivy. Rozlišení je někdy obtížné i pro zkušeného pediatra nebo neonatologa. V minulosti byly abnormální pohyby často definovány nepřesně. K dnešnímu dni je každá jednotka, jako je myoklonus, opsoklonus, klonické nebo tonické pohyby a další, již definována přesně. Nejaktuálnější výklad s přesným popisem výše uvedených patologických pohybů přináší revidovaná klasifikace vydaná Mezinárodní ligou proti epilepsii (League Against Epilepsy, ILAE) v roce 2020.
Keywords: Dyskinesias; lidé; Infant, Newborn, Diseases; Diagnosis, Differential; nemoci novorozenců; Infant, Newborn; Humans; diferenciální diagnóza; dyskineze; novorozenec