Sitagliptin v léčbě subkompenzovaného diabetu 2. typu u křehké seniorky - Urbánek, Robin (Remedia, 2022)
Diabetes mellitus 2. typu je nejčastější metabolickou chorobou současnosti. Má progredující charakter a vzniká při kombinaci porušené sekrece inzulinu a jeho působení v cílových tkáních. U nemocných s diabetem nacházíme často další abnormity (centrální obezitu, zvýšené riziko srdečního selhání, dyslipidemii, arteriální hypertenzi a další). Toto onemocnění postihuje ve stáří až třetinu české populace. Pokud léčíme seniory s diabetem, přihlížíme kromě přítomných komorbidit také k jejich kognitivním schopnostem. Vždy se snažíme, aby léčba byla bezpečná. U křehkých pacientů musíme často velmi pečlivě zvažovat, který postup zvolit ve druhém léčebném kroku, když terapie metforminem selhává nebo ji nelze zahájit. Vyhýbáme se lékům vyvolávajícím hypoglykemii (inzulin, deriváty sulfonylurey). Gliptiny, inhibitory dipeptidylpeptidázy 4 (DPP‐4), představují bezpečnou skupinu antidiabetik zejména u starších diabetiků. Kazuistika pojednává o příznivém účinku včasného nasazení sitagliptinu u subkompenzované pacientky s diabetem.
Keywords: kombinace léků sitagliptin a metformin; Treatment Outcome; Aged, 80 and over; křehký senior; lidé; hypoglykemie; hypoglykemika; Diabetes Mellitus, Type 2; Sitagliptin Phosphate, Metformin Hydrochloride Drug Combination; diabetes mellitus 2. typu; Female; výsledek terapie; senioři nad 80 let; Frail Elderly; Metformin; ženské pohlaví; Hypoglycemia; Humans; Hypoglycemic Agents; metformin