Inhibitory SGLT (2. část) – farmakokinetika, metabolismus a transport - Suchopár, Josef (Remedia, 2022)
Glifloziny jsou antidiabetika se specifickým metabolismem, který je založen zejména na jejich glukuronizaci. Vzniklé glukuronidy jsou eliminovány především močí, zatímco nemetabolizovaná část gliflozinů se eliminuje převážně žlučí. Nejvýznamnější glukuronosyltransferázou při metabolismu gliflozinů je UGT1A9. Transport gliflozinů se děje zejména cestou efluxních transportních systémů P glykoproteinu, BCRP a MRP2. V metabolismu a transportu gliflozinů jsou poměrně značné rozdíly, z nichž se odvíjejí odlišnosti v potřebě redukce dávek gliflozinů při porušené funkci ledvin nebo jater.
Keywords: transportér 2 pro sodík a glukózu; Humans; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; lidé; Sodium-Glucose Transport Proteins; Sodium-Glucose Transporter 2; transportní proteiny pro sodík a glukosu; glifloziny