Extrakce elektronických implantabilních systémů - naše zkušenosti - Látal, Jan; Fedorco, Marián; Pyszko, Jan; Skála, Tomáš; Moravec, Ondřej; Břečka, David; Hutyra, Martin; Táborský, Miloš (Cor et Vasa (Brno), 2022)
Cíle: Zpracování souboru konsekutivních pacientů podstupujících extrakci implantabilního elektronického kardiologického přístroje z jakékoliv indikace. Posouzení základních demografických dat, úspěšnosti extrakce, počtu komplikací a mortality v čase, určení prediktorů mortality. Metodologie: Do souboru byli zařazeni prospektivně všichni pacienti, u kterých byla provedena extrakce přístroje či elektrod v letech 2017-2020. Základními sledovanými parametry byly demografické údaje, stáří přístroje, typ přístroje, metoda extrakce a jednoměsíční a jednoroční mortalita, zjišťovaná telefonickým průzkumem. Výsledky: Celkem bylo zařazeno 172 pacientů, 59,3 % indikací k extrakci bylo z důvodu infekce systému. Úspěšnost extrakce (plná klinická i radiologická) dosáhla 92 %, jednoměsíční mortalita 6,4 %, jednoroční 14,5 %. Průměrné stáří zavedených systémů bylo 7,4 roku. Závěr: Perkutánní extrakce elektrod je etablovanou metodou, dosahující v našich podmínkách bezpečnosti i účinnosti srovnatelné s velkými evropskými centry. Nutnou podmínkou bezpečného provádění extrakcí je urgentní dostupnost kardiochirurga a dostatečný počet výkonů, zajišťující adekvátní trénink personálu.
Keywords: Pacemaker, Artificial; laserová extrakce; extrakce elektrod; Endocarditis; kardiostimulátor; Defibrillators, Implantable; endokarditida; lidé; retrospektivní studie; Device Removal; defibrilátory implantabilní; Retrospective Studies; odstranění implantátu; endokarditida spojená s implantabilním přístrojem; Humans