Doporučené postupy ESC pro kardiostimulaci a srdeční resynchronizační terapii: aktualizace 2021. Překlad dokumentu připravený Českou kardiologickou společností - Táborský, Miloš; Kautzner, Josef; Fedorco, Marián; Čurila, Karol; Wünschová, Hanka; Pyszko, Jan; Novák, Miroslav; Kozák, Milan; Válek, Martin; Polášek, Rostislav; Keprt, Patrik; Kubíčková, Milena; et al. (Cor et Vasa (Brno), 2022)
Autoři originálního textu European Society of Cardiology (ESC): Michael Glikson Jens Cosedis Nielsen jménem pracovní skupiny the Task Force on cardiac pacing cardiac resynchronization therapy Evropské kardiologické společnosti (ESC).Kapitola je detailním překladem aktuálně publikovaných doporučení Evropské kardiologické společnosti pro trvalou kardiostimulaci a srdeční resynchronizační terapii z roku 2021. Přináší modifikovanou klasifikaci bradyarytmií s indikací kardiostimulace, klade důraz na precizní diagnostiku ve vztahu k symptomatologii pacienta. Kromě klasických technik se nově objevuje problematika stimulace z oblasti převodního systému srdečního, která může být jistou alternativou srdeční resynchronizační terapie. Zcela nová je také problematika stimulace u pacientů, kteří podstupují katetrizační náhradu aortální chlopně. Indikace jsou precizovány, preventivní kardiostimulace u pacientů s raménkovou blokádou před výkonem není dnes již indikována. Je probrána bezelektrodová stimulace s realistickým pohledem na indikace. Přínosem pro klinickou praxi je oddíl věnující se indikacím stimulace ve specifických klinických scénářích - vrozené srdeční vady, gravidita, pooperační bradykardie aj.
Keywords: Pacemaker, Artificial; srdeční resynchronizační terapie; Cardiac Pacing, Artificial; kardiostimulátor; Cardiac Resynchronization Therapy; lidé; kardiostimulace umělá; Humans