K etymologii a historii ošetřovatelských termínů v českém a anglickém jazyce - Adamczyk, Roman (Ošetřovatelské perspektivy, 2022)
Příspěvek teoreticko-přehledového charakteru je věnován etymologii a konceptuálně- historickému vývoji vybraných termínů v českém a anglickém ošetřovatelském diskurzu (pacient, klient, zdraví, péče, ošetřovatelství, sestra) s cílem osvětlit původní významy relevantních slov daného oboru a jejich proměny. Čerpá z autorovy lingvistické a pedagogické zkušenosti, dlouhé tradice etymologické lexikografie obou jazyků a řešeršní činnosti v databázích PubMed, ScienceDirect a Medvik.
Keywords: Nursing; terminologie jako téma; Terminology as Topic; lidé; ošetřovatelství; Standardized Nursing Terminology; standardizovaná ošetřovatelská terminologie; Humans