Covid-19 a post-covid - Jekyll a Hyde moderní medicíny - Sovová, Eliška; Genzor, Samuel; Sova, Milan; Sovová, Markéta; Moravcová, Katarína; Šimek, Martin; Obare Pyszková, Lenka (Vnitřní lékařství, 2022)
Pandemie nemoci covid-19 zasáhla celý svět a vedla k úmrtí milionů osob a k zavádění hygienických opatření včetně lockdownů s velkými ekonomickými, psychologickými i dalšími následky. Post-covid syndrom je podle České pneumologické a ftizeologické společnosti definován jako soubor příznaků přetrvávajících déle než 12 týdnů po stanovení COVID-19, které nelze vysvětlit jiným způsobem. Patofyziologické mechanismy zatím nejsou přesně popsány, stejně tak jako četnost jeho výskytu, kdy se data v jednotlivých studiích často značně liší. V článku popisujeme dvě kazuistiky pacientů s různým průběhem jak nemoci, tak i doby po nemoci. Covid-19 i post-covid syndrom představují velký prostor pro další výzkum. Predikce možných přetrvávajících limitací a následků onemocnění není při dnešním stavu znalostí prakticky možná. Vyšší incidence post-covidových potíží je u pacientů po těžším průběhu onemocnění. Prezentované kazuistiky však ukazují paradoxně přesně opačnou situaci.
Keywords: dospělí; postcovidový syndrom; Adult; COVID-19; lidé; výsledek terapie; Humans; Male; mužské pohlaví; Treatment Outcome