First aid knowledge and skills of primary school teachers in Hungary - Deutsch, Krisztina; Jäkl, Ildikó; Bánfai-Csonka, Henrietta; Betlehem, József; Ferkai, Luca Anna; Máté, Orsolya; Bánfai, Bálint (Kontakt (České Budějovice), 2022)
Cíl: Cílem výzkumu bylo změřit znalosti, zkušenosti, postoje a dovednosti učitelů v oblasti první pomoci v rámci vzdělávacího experimentu. Metody: Cílovou skupinou byli učitelé působící na základních školách v okrese Baranya v Maďarsku. Studie, jejíž součástí byl vlastní dotazník, se zúčastnilo celkem 156 učitelů (N = 156); 132 učitelů (n = 132) se také zúčastnilo školení první pomoci. Statistická analýza byla provedena pomocí deskriptivní statistiky, jedno/dvoupárového T-testu a ANOVA. P-hodnota menší než 0,05 byla považována za statisticky významnou. Výsledky: V průměru dosáhli pedagogové výsledku 78,33 % v hodnocení znalostí první pomoci, ale jen 38,15 % u praktických dovedností. Na základě výsledků došlo v průběhu jednoho akademického roku k několika úrazům ve školách ve městech (672) a na nižším stupni (498). Účastníci dosáhli po edukaci výrazně lepších výsledků ve všech vyučovaných tématech než dříve (p < 0,001). Závěr: Úroveň znalostí první pomoci je mezi učiteli přiměřená, ale v mnoha případech to neodpovídá jejich praktickým dovednostem. Velký počet školních úrazů však vyžaduje kompetentní učitele. Vzdělávací experiment měl výrazně pozitivní dopad na znalosti a dovednosti pedagogů. To ospravedlňuje motivaci učitelů a jejich schopnost zvládnout odbornou péči.
Keywords: Schools; School Teachers; učitelé; Maďarsko; First Aid; Self Report; Humans; znalosti; Hungary; lidé; zpráva o sobě; Professional Competence; první pomoc; Knowledge; odborná způsobilost; školy