Factors influencing the quality of life of parents raising a child with a disability - Molnárová Letovancová, Katarína; Slaná, Miriam (Kontakt (České Budějovice), 2022)
Súhrn Cieľ: Cieľom príspevku je prezentácia výsledkov výskumu zameraného na zisťovanie kvality života rodičov dieťaťa so zdravotným postihnutím. Teoretické východiská: Kvalita života ako multidimenzionálny a multidisciplinárny koncept je v sociálnej práci jednou z dôležitých výskumných oblastí. Ročne sa na Slovensku narodí minimálne 2 500 novorodencov so zdravotným postihnutím. Táto situácia predstavuje pre rodičov i širšiu rodinu dlhodobú záťaž, ktorá významne ovplyvňuje kvalitu ich života. Metódy: Pre naplnenie nášho cieľa sme si zvolili kvantitatívnu výskumnú stratégiu s využitím validného výskumného nástroja, a to štandardizovaného dotazníka kvality života rodiny - Family Quality of Life Scale. Výsledky: Výsledky výskumu zaznamenali lepšiu úroveň spokojnosti respondentov s kvalitou ich života, ako sme predpokladali. Najväčšia miera spokojnosti respondentov bola spojená s dimenziou škály "Sociálna podpora" Znížená spokojnosť a teda nižšia kvalita života respondentov bola zistená pri dimenziách škály "Emocionálna pohoda" a "Rodičovstvo". Výskum ďalej potvrdil, že existujú štatisticky významné rozdiely v kvalite života respondentov v závislosti od ich rodinného stavu, samosprávneho kraja a vzdelania.
Keywords: Personal Satisfaction; zpráva o sobě; lidé; postižené děti; Quality of Life; rodiče; sociální opora; Child Rearing; Social Support; osoby pečující o pacienty; Self Report; Child Care; Parents; Children with Disabilities; osobní uspokojení; kvalita života; Caregivers; rodičovství; péče o dítě; Humans; Parenting; výchova dítěte