Social support for women working in the sex business - Ondrášek, Stanislav; Hricová, Alena (Kontakt (České Budějovice), 2022)
Hlavním cílem článku je analyzovat sociální oporu u sexuálních pracovnic v privátním sexbyznysu. Zjistit, jaká je její míra a jaké faktory ji ovlivňují (věk, vzdělání, délka praxe v sexbyznysu a forma sexbyznysu). U dané specifické cílové skupiny je obecná míra sociální opory ve srovnání s populací významně nižší a kvantitativní studie v této oblasti v našem prostředí absentují, výzkum je proto inovativní. Sběr dat byl uskutečněn pomocí standardizovaného dotazníku Duke-UNC Functional Social Support Questionnaire (FSSQ) na výzkumném souboru sexuálních pracovnic v privátním sexbyznysu (n = 77). Získaná data a stanovené hypotézy byly zpracovány pomocí programu IBM SPSS Statistics 23.0 při stanovené hladině α = 95 %. Použity byly korelace a t-test. Výsledky ukázaly, že existuje statisticky významný rozdíl v míře sociální opory mezi typem sexbyznysu a také statisticky významný vliv délky působení v sexbyznysu na tuto míru. Vliv věku a vzdělání na míru sociální opory nebyl prokázán. Téma sociální opory a její míry u sexuálních pracovnic je důležité, protože sociální opora může být významným pozitivním faktorem např. v případě odchodu, exitového programu, ale také v případě násilí nebo obchodování s lidmi.
Keywords: pracující ženy; sociální opora; Humans; lidé; Self Report; Sex Work; Social Support; prostituce; Women, Working; sexuální pracovníci; Sex Workers; zpráva o sobě